Rajalla 3 tuli kotiin (summary in English below)

Eilen kävimme noutamassa Muu – galleriasta Lönnrotinkadulta Varpu Lukan öljyväriteoksen Rajalla 3, jonka varasimme itsellemme Design Market – tapahtuman kanssa samaan aikaan Kaapelilla olevasta Art Fair Suomesta pari viikkoa sitten. Olimme miettineet sille jo oman paikan kotoamme.

Muu-galleriaa kuvaillaan näin kotisivuillaan: ” …on profiloitunut monimuotoiseksi epäkaupalliseksi galleriaksi, mm. installaatioille, videotaiteelle, ääniteoksille ja performance- esityksille. Galleria esittelee taiteilijoita joiden töitä ei vielä ole nähty mainstreamgallerioissa, mutta myös jo mainetta niittäneitä kokeellisen taiteen edustajia. Näyttelyjen taiteellinen linja määrittyy näyttelytoimikunnan ja kuraattorien tekemien valintojen perusteella.” Videotaiteen ystävänä minusta voisi tulla tämän gallerian vakiovieras.

Gallerian tämän hetkinen näyttely on Annette Arlanderin videoteos Härän vuosi. Verhoilla pimennetyssä tilassa oli neljä samanaikaisesti pyörivää filmiä, joissa taiteilija itse joko istuu kivellä tai ”ratsastaa ruosteisella poijulla kalliolla”. Härän vuosi viittaa kiinalaiseen horoskooppiin ja itse työn kerrotaan leikkivän vuodenaikojen, säätilojen ja ilmastonvaihdosten vaihtuvuudella. Työ on yhdistelmä performanssitaidetta ja videotaidetta.

Minulle työ muistutti ihmisen loppujen lopuksi hyvin pienestä roolista fyysiseen maailmaan kokonaisuutena. Ihminen toimii miten toimii tiettyjen opittujen mallien mukaisesti, on sidoksissa ympäristöönsä ja hänen on hyväksyttävä tämä kohtalo. Tulisiko ihmisen päästä tästä kehästä vapaaksi? Itse teos ei antanut siihen vastauksia. Annette Arlanderia pidetään yhtenä suomalaisen esitys/performanssitaiteen uranuurtajana tai taiteellisen tutkimuksen edelläkävijänä. Häntä kiinnostaa miten esityksellistää maisema mm. videon ja äänitetyn puheen avulla.

Rajalla 3 / Varpu Lukka

Se on yksinkertainen ja sitten ei kuitenkaan. Näen siinä jatkuvasti suon tai jonkin lammen reunan. Onko taustalla niittyä tai peltoa – ainakin horisontti. Valo ja varjo leikittelevät mielikuvituksellani. Taulu on saa minut rauhoittumaan ja siksi se ehkä sijoitettiinkin makuuhuoneeseen. Se kuljettaa minut jonnekin syvälle – kuten uni.

Taulusta voi saada myös kuoleman kuvan siirtymisenä paikasta toiseen – unta sekin, kuollonunta. Ja silti se vain rauhoittaa minua.

Rajalla 3 (On the border 3) by Varpu Lukka came home yesterday. We bought it from ArtFairFinland couple of weeks ago. Rajalla 3 waited us in Muu Gallery in Lönnrötinkatu, Helsinki. While waiting my husband to place it to our car I was watching current exhibition artist Annette Arlander’s Year of the Ox. She in known for been one of the pioneers of Finnish performance art and her work is focused on performing landscape by means of video or recorded voice.

Rajalla 3 (On the Border 3) represents to me a fine line between dream and been awake and that’s why it is placed in our bedroom. It soothes me, eventhough it can also represent death. I see in the painting a swamp and it’s really a great piece with a play of light and shadow.

 

 

Advertisements